Geen kanaalwater meer in Vrietselbeek in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem
- Frederik Bussels
- Apr 28, 2023
- 2 min read
Updated: Aug 9, 2023
Radio 2, Janna De Clerck, Lieven Roux

Er wordt geen water meer uit de Zuid-Willemsvaart naar de Vrietselbeek in Dilsen-Stokkem gepompt. Voortaan wordt de beek weer gevoed met oppervlaktewater uit Eisden-Dorp (Maasmechelen). Door de verzakkingen door de mijnbouw was dat jarenlang niet mogelijk, maar de provincie investeerde in een ondergrondse leiding en een verdeelput, daardoor kan de beek weer gevoed worden met zuiver water uit haar eigen brongebied.
Door de mijnbouw in Eisden kwam het dorp meer dan 7 meter lager te liggen. Er moest continu water weggepompt worden om te voorkomen dat Eisden-Dorp onder water kwam te staan. "De Vrietselbeek is al enkele decennia afgesneden van haar natuurlijke bron", legt gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA) uit. "Door de verzakking van Eisden-Dorp loopt het oppervlaktewater ter hoogte van de natuurlijke bron niet langer in noordelijke richting naar de Vrietselbeek, maar in zuidelijke richting naar het mijnverzakkingsgebied."
Om de Vrietselbeek toch van water te blijven voorzien werd destijds in Mulheim een watertapping gebouwd op de Zuid-Willemsvaart. "Niet ideaal, want dat kanaalwater is afkomstig van de Maas en bevat veel kalk en nutriënten. Dat was niet goed voor de waterkwaliteit van de Vrietselbeek, het veroorzaakte de groei van algen en verstoorde het natuurlijke systeem in de waterloop."
Dankzij een verdeelput en een ondergrondse leiding van 650 meter wordt het teveel aan oppervlakte- en regenwater in Eisden-Dorp nu niet meer allemaal in het kanaal geloosd. Een deel van het water wordt voortaan naar de Vrietselbeek geleid. "Via deze omweg komt dit water voor de Vrietselbeek opnieuw uit haar eigen brongebied. Vanaf het einde van deze buis stroomt de Vrietselbeek via het oude open tracé opnieuw richting Lanklaar", legt Lambrechts uit.
Minder geurhinder
Om tijdens droge periodes het waterpeil in de Zuid-Willemsvaart voldoende hoog te houden, werd er minder kanaalwater naar de Vrieselbeek gepompt. Maar het lage waterpeil in de beek veroorzaakte geurhinder. Vooral de inwoners van Dilsen-Stokkem die tussen de Rijksweg en de Oude Maas wonen, hadden er last van.
Schepen van Waterlopen in Dilsen-Stokkem, Koen Sleypen (Vooruit Dils-Stok) hoopt dat de geuroverlast nu ook van de baan is. "Zodra het droog weer werd, zagen we in de mailboxen klachten binnenkomen over geurhinder. Als er te weinig water door de Vrietselbeek loopt door weinig regenval, dan bleef het water ter plaatse staan. Op sommige plaatsen is de riolering nog aangesloten op de Vrietselbeek en daardoor gaf dat op een gegeven moment veel geurhinder omdat er geen doorstroming was. In principe zou de doorstroming nu gegarandeerd moeten zijn, al kunnen we niet voorspellen hoe de situatie op heel droge momenten zal zijn."
Comments